3 belangrijke tips voor het kiezen van je dekbed

Het perfecte dekbed verschilt van persoon tot persoon. Beweeg je 's nachts veel? Heb je het altijd koud in bed? Of transpireer je net veel? Het zijn allemaal factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van je dekbed. Laat het ons je gemakkelijker maken met onze drie tips. 

TIP 1: de warmteklasse

Er zijn verschillende varianten dekbedden, afhankelijk van hoe warm of koud je het hebt. Die varianten of warmteklassen zijn een eerste goede leidraad bij het kiezen van je dekbed. 

  • Warmteklasse 1: echte warme dekbedden, perfect voor tijdens de koude wintermaanden, voor in koude slaapkamers of voor mensen die het altijd koud hebben. 
  • Warmteklasse 2: neutrale dekbedden die passen bij het Belgische klimaat.
  • Warmteklasse 3: voor mensen die het snel (te) warm hebben of voor goed verwarmde slaapkamers. 
  • Warmteklasse 4: het ideale dekbed tijdens de zomer, waarmee je het nooit te warm hebt. 

TIP 2: het materiaal

Een dekbed kan uit verschillende materialen bestaan. Ook hier hangt je keuze af van hoe jij het liefst slaapt. 

Dons
De donsdeken is wellicht het meest gekend. Het is licht maar je zal er nooit koud mee hebben. Bovendien drapeert een donsdeken zich mooi rond je lichaam, waardoor je niet geremd bent in je bewegingen. Kiezen voor dons, is kiezen tussen dons afkomstig van eenden of ganzen. Ondanks het feit dat ganzendons iets duurder is, geven wij hier toch de voorkeur aan. Ganzendons bestaat namelijk uit grotere donsvlokken, en die hebben meer isolatiewaarde. Daardoor heb je minder dons nodig om het dekbed te vullen en eenzelfde warmteniveau te bereiken als met eendendons. 

Een belangrijk aandachtspunt bij het kiezen van je donsdeken: de onderverdelingen of stiksels. Hoe meer het er zijn, hoe beter de dons op zijn plaats blijft zitten en hoe langer je de donsdeken zal kunnen gebruiken. 

Van alle materialen die we in dit artikel oplijsten, is de donsdeken wel het duurst. 

Natuurlijke materialen
Hier spreken we over dekbedden gevuld met bijvoorbeeld kamelenhaar. Dit type dekbedden zijn perfect voor mensen die 's nachts veel transpireren. Doordat de vezels ademen, absorberen ze het nodige vocht en zal je huid niet klam aanvoelen. Weet wel dat dit type dekbedden iets zwaarder aanvoelt dan bijvoorbeeld de donsdeken. 

Synthetisch
Het laatste type dekbed waar we het over hebben. Goedkoper dan alle bovenstaande maar dat laat zich ook wel voelen. Letterlijk dan, want een synthetisch dekbed voelt voor veel mensen zwaar aan. Daartegenover staat wel dat je dit type heel gemakkelijk wast - als je wasmachine groot genoeg is tenminste. Ze slaan bovendien je lichaamswarmte op zodat je het altijd lekker warm hebt. Mensen die last hebben van huisstofmijt kiezen het best voor dit type dekbed. 

TIP 3: een enkel of 4-seizoenen dekbed

Eens je de warmteklasse en het materiaal van je dekbed bepaald hebt, rest je enkel nog te kiezen voor een enkel of dubbel (4-seizoenen) dekbed. En dat is volledig afhankelijk van wat je het liefst wil. Laat je daarbij niet van de wijs brengen door het fabeltje dat je het met een enkel dekbed koud zal hebben tijdens de winter. Een enkel dekbed behoort tot warmteklasse 2 en kan je dus het ganse jaar door gebruiken in onze Belgenlandje. Een dubbel dekbed - dat bestaat uit twee lagen die aan elkaar geknoopt zijn - vergt dan weer iets meer handeling doorheen het jaar, aangezien je in de zomer slechts een laag zal gebruiken en in de winter twee. 

PS: op zoek naar een comfortabel dekbedovertrek op maat van je dekbed? Lees hier onze praktische tips bij het kiezen van een overtrek of ontdek ons ruime aanbod