Waar moet je op letten bij de aankoop van je zomerdekbed?

We hadden het er in een van onze vorige blogartikels al over: een dekbed kiezen is niet eenvoudig. Laat staan dat je er dan nog een moet kiezen voor een specifiek seizoen. Gelukkig hebben we een paar tips die jouw aankoop van een zomerdekbed gemakkelijker maken. 

Welk type dekbed kies je? 

Het type dekbed dat je koopt, is volledig afhankelijk van jouw voorkeuren. Veel mensen kiezen vandaag voor een vierseizoenen dekbed dat ze het volledige jaar kunnen gebruiken. Dit dekbed bestaat uit twee delen: een zomerdekbed en een dekbed voor tussenseizoenen. Als je deze twee met elkaar combineert, krijg je een winterdekbed. Maar je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld een zomerdekbed. Belangrijk hierbij is de warmteklasse 4, het minst warm. 

Welke dekbedvulling is het best tijdens de zomer? 

Dekbedden kunnen met verschillende materialen gevuld zijn. Welke vulling je kiest, hangt af van jou en je voorkeuren. 

  • Katoen
    Een stof die zich perfect leent voor warme zomers aangezien die koel en licht is en zeer goed ademt. Een katoenen dekbed voelt eigenlijk alsof er een laken over je lichaam valt. En tijdens de zomer is het net dat dat je nodig hebt. Bovendien kan je dit type dekbed heel gemakkelijk op 95° wassen - al raden we je aan eerst nog eens de wasvoorschriften te raadplegen. Wist je trouwens dat een katoenen dekbed een mooi alternatief is voor een synthetisch dekbed in geval van huisstofmijtallergie? 
  • Wol
    Mensen die zich hierbij winterse taferelen voorstellen, hebben het goed mis. OK, wol is een iets zwaardere stof dan katoen maar neemt wel heel goed vocht op. Dat betekent dat, als je veel transpireert tijdens die warme zomernachten, je nooit plakkerig zal aanvoelen dankzij je wollen zomerdekbed. 
  • Dons
    Het klassieke en wellicht meest verkochte dekbed. Logisch eigenlijk aangezien dons erg goed ventileert en uitstekende thermo-isolerende eigenschappen heeft. Daardoor heb je het nooit te warm of te koud. Gaat je voorkeur uit naar een donzen zomerdekbed? Dan koop je er het best een met een zeer kleine hoeveelheid dons. 
  • Synthetisch
    Synthetische zomerdekbedden zijn gevuld met niet-natuurlijke materialen zoals microvezels. Perfect voor mensen met een huisstofmijtallergie. Maar dit type dekbedden ventileren ook zeer goed. En mooi meegenomen: je kan ze gemakkelijk reinigen. 
  • Wildzijde
    Een vulling waar we tot voor kort weinig over kenden en de crème de la crème onder de dekbedvulling blijkt te zijn. Wildzijde heeft uitstekende temperatuurregulerende en vochtregulerende eigenschappen. Zo absorbeert wildzijde maar liefst tot 40% van je lichaamsvocht, en dat is perfect voor diegenen onder ons die vaak transpireren tijdens het slapen. 

 

Tot slot: welk dekbedovertrek kies ik?  

Eens je de keuze voor een zomerdekbed gemaakt hebt, moet je uiteraard ook je dekbedovertrek hier op afstemmen. Hierbij denken we niet alleen aan de kleur - die het best aansluit op de inrichting van je slaapkamer - maar ook aan de eigenschappen van de stof. Stel: je hebt je dekbed gekozen op basis van vocht- en temperatuurregulerende eigenschappen, dan wil je niet dat je overtrek dit verpest. Hoe dan ook, raden wij altijd aan om qua zomers bedlinnen te kiezen voor stoffen uit natuurlijke materialen, die fris zijn en goed ademenen. Denken we aan katoen, linnen en zijde.