6 tips voor de eerste wasbeurt van je nieuw bedlinnen

Heel leuk: je kocht nieuw beddengoed en wil dat natuurlijk zo snel mogelijk op jouw bed leggen. Maar je twijfelt of je die niet beter eerst wast. Het antwoord is een volmondige ja. Waarom en hoe je dat het best doet? Dat leggen we je hieronder kort uit aan de hand van 6 praktische tips. 

Daarom was je je bedlinnen het best voor gebruik

Hygiëne is hier de voornaamste reden. Als je je nieuw bedlinnen uit de verpakking haalt, ruikt die nog naar het productieproces. Er hangt dus een chemisch geurtje aan en dat is allesbehalve aangenaam om onder te slapen. Even belangrijk: het vochtabsorberend vermogen van je beddengoed wordt pas na wassen geactiveerd. Als je weet dat jouw lakens, dekbedovertrekken en kussenslopen jaarlijks zo'n 150 liter zweet opvangen, dan zegt dat genoeg. Dat is meteen ook de reden waarom experts aanraden om je beddengoed toch zeker eenmaal per week te wassen. 

Praktische tips wanneer je je bedlinnen voor de eerste keer wast

  1. Controleer het waslabel
    Zoals bij alle items die je in je wasmachine stopt, is het ook hier noodzakelijk om het waslabel te controleren. Zo verzeker je je ervan dat je jouw bedlinnen op de juiste temperatuur wast. Kies daarnaast altijd voor het wasprogramma 'fijne was'. 
     
  2. Was je bedlinnen binnenstebuiten
    Het is je vast al overkomen dat je dekbedovertrekken en kussenslopen grauwer werden na enkele wasbeurten. Je kan dat echter voorkomen. Enerzijds door je gekleurde was niet in de volle zon te laten drogen. Anderzijds door de items binnenstebuiten te wassen. 
     
  3. Gebruik natuurazijn
    Ook natuurazijn gaat verkleuring van je beddengoed tegen. Maar het zorgt er ook voor dat het lekker zacht is. Dat is ook een van de redenen waarom we wasverzachters afraden. Hierdoor absorberen je lakens en dergelijke minder vocht en slijten ze sneller. Weg zachtheid!
     
  4. Gebruik het juiste wasmiddel met de juiste hoeveelheid
    We raden je aan om altijd een kleine hoeveelheid wasmiddel te gebruiken. Zo blijven de kleuren langer behouden en krijg je geen vlekken. Heb je bedlinnen in een delicate stof zoals satijn of zijde of is je bedlinnen gekleurd? Gebruik dan sowieso een vloeibaar wasmiddel. 
     
  5. Stop je wasmachine niet te vol
    Niks dat slordiger oogt dan gekreukt bedlinnen. Je kan dat voorkomen door je wasmachine niet te vol te laden. Stop er bijvoorbeeld slechts een dekbedovertrek voor twee personen in of twee dekbedovertrekken voor een persoon. Op die manier schuurt het beddengoed ook niet tegen elkaar en gaat het vuil er mooi uit. 
     
  6. Vermijd de droogtrommel
    De waslijn/Het droogrek is de meest gezonde en veilige optie om je beddengoed op te drogen. Je dekbedovertrekken en dergelijke absorberen buiten de frisse lucht én kunnen niet krimpen. Iets wat in de droogtrommel wel kan gebeuren als je op te hoge temperatuur droogt. Gaat jouw voorkeur hier toch naar uit? Droog dan op lage temperatuur en lage snelheid.