De verschillen tussen satijn, percale of flanel

Je kent alle drie de stoffen, maar weet je ook wat de verschillen zijn? Ze zijn namelijk belangrijk bij de keuze van jouw bedlinnen. Waarom? Dat geven we je hieronder mee. 

 

Katoen

Satijn, percale en flanel hebben één gemene deler: katoen. De drie stoffen zijn alle drie vervaardigd uit katoen. De verschillen liggen hem echter in de manier waarop ze geweven zijn en het aantal draadjes per 2,54 cm2 die de stoffen bevatten. Dit zorgt er namelijk voor dat elke stof anders voelt en andere eigenschappen heeft. 

Satijn

De glanzende stof met een luxueuze uitstraling. Volgens velen een genot om onder te slapen. Satijn is soepel en voelt zijdezacht aan. Dit komt vooral door de zeer grote hoeveelheid draadjes per 2,54 cm2: minstens 220. de stof wordt gemaakt door telkens 4 inslagdraden over 1 kettingdraad te weven. 

Percale

Een soepele en stevige stof die zacht aanvoelt. Precies als satijn, alleen zonder de glans. Percale wordt geproduceerd door een verticale draad over elke horizontale draad te weven. Ook hier is het aantal draadjes per 2,54 cm2 niet min: minstens 200. De stof is echter gemakkelijker in onderhoud dan satijn. Percale gaat bovendien een stuk langer mee dan satijn doordat het beter bestand is tegen wrijving. Handig voor bedlinnen. 

Flanel

Met de winter in aantocht, halen we met z'n allen dit stofje terug uit de kast. Of gaan we er volop naar op zoek in de winkel. Zacht en lekker warm. Perfect bij koud weer. Flanel is de enige van de drie stoffen die bestaat uit 100% geruwd katoen. In tegenstelling tot wat je zou denken, bevat de stof het minst aantal draadjes per 2,54 cm2, namelijk 82.