Waar moet je op letten als je bedlinnen koopt?

 

 
 
 
 

Je kan je nooit genoeg informeren. En dat is zeker het geval wanneer je bedlinnen gaat kopen. Want waar moet je in het algemeen op letten? Wij geven de belangrijkste elementen mee en leggen de link naar andere artikelen waarin we meer in detain ingaan op bepaalde zaken. 

De 3 pijlers van bedlinnen

Heel wat mensen hebben moeite met het kiezen van het juiste bedlinnen. Dat is omdat bedlinnen voor iedereen anders is. Sommige mensen vinden bijvoorbeeld dat satijnen lakens beter aanvoelen dan katoen of omgekeerd. Het is meer een kwestie van voorkeuren. Toch zijn er drie belangrijke elementen waar je bij het kiezen van je bedlinnen rekening mee moet houden, omdat ze je een uitstekende nachtrust garanderen. 

  • Ventilatie: wordt de warmte goed afgevoerd door middel van het bedlinnen? 
  • Absorptie: wordt het vocht voldoende door het bedlinnen opgenomen? 
  • Elasticiteit: blijft mijn bedlinnen mooi glad en strak als ik in mijn bed lig te draaien? 

Deze drie elementen worden bepaald door twee criteria: het materiaal waaruit het bedlinnen gemaakt is en de pasvorm ervan. 

Natuurlijke materialen

Nu, over die materialen ... Bedlinnen wordt gemaakt in heel wat materialen. Denken we aan linnen, satijn, katoen, ... Wil je bedlinnen met de ideale warmte- en vochtregulatie? Dan is katoen de beste keuze voor je dekbedovertrek, kussenslopen en lakens. Katoen is een natuurlijk, stevig materiaal dat zacht aanvoelt. Bovendien houdt het je in de winter lekker warm en in de zomer lekker fris. 

De perfecte pasvorm

En wat met jouw hoeslaken? Wel, dan komen we aan bij het gladde, strakke gedeelte. Het is essentieel dat jouw hoeslaken de juiste pasvorm heeft. Enkel zo blijft het mooi zitten en slaap je niet op allerlei plooien. Dat bekom je door te kiezen voor een hoeslaken uit de juiste jersey kwaliteit dat elastisch genoeg is én de juiste hoekhoogte heeft. We bespraken dat al eerder op onze blog

Molton

Het juiste bedlinnen is één ding maar vergeet ook jouw matras niet. Een matras is een dure investering. Je wilt die niet na één à twee jaar al weg moeten doen. Een molton of matrasbeschermer is dus zeker aangewezen. Zo bescherm je jouw matras tegen bijvoorbeeld condensvorming door zweet, waardoor schimmels ontstaan. 

 
 Foto door cottonbro via Pexels