6 handige tips voor jouw bedlinnen

Bedlinnen verschonen en opmaken is voor velen onder ons een tijdrovende, vaak klungelige bezigheid. Bovendien roept deze 'activiteit' heel wat vragen op. Hoe was ik mijn bedlinnen het best? Hoe bewaar ik beddengoed het best? Wij geven je enkele tips mee die je het leven gemakkelijker maken.

1. Goed gelucht bedlinnen

Wanneer je slaapt, stapelt heel wat vuil zich op in jouw bedlinnen: stof, zweet/vocht, ... Het is daarom belangrijk om, als je opstaat, alles goed te laten luchten voordat je jouw bed terug opmaakt. Je doet dit het best door jouw dekbed dubbel te plooien tot jouw voeteneinde.

2. Binnenstebuiten wassen

Veel mensen zien het kleur wasbeurt na wasbeurt uit hun beddengoed wegtrekken. Je kan dit voorkomen door jouw dekbedovertrekken en kussenslopen binnenstebuiten te wassen. Meer tips over hoe je jouw bedlinnen wast, lees je hier

3. Kreukvrij bedlinnen

Bedlinnen kreukt vrij snel. Haal het daarom zo snel mogelijk uit de was- en droogmachine.

4. Voorkom slijtage

Wrijving is - zoals bij veel textielsoorten - vaak een grote boosdoener. Bij bedlinnen is dat niet anders. Was jouw bedlinnen daarom niet samen met andere soorten textiel zoals handdoeken. Zo voorkom je die wrijving en bijgevolg snellere slijtage.

5. Handig opbergen

Bedlinnen neemt heel veel plaats in beslag. In plaats van ze eenvoudig geplooid in je kast te leggen, zijn er leuke alternatieven. Zo kan je elk item oprollen en alles vervolgens samenbinden. Zet ze recht in de kast en bespaar zo heel wat ruimte. Maar het kan ook anders. Vouw alles netjes op en stop vervolgens in een (binnenstebuiten) kussensloop.

6. Vermijd de grond

We hebben allemaal de neiging om alles op de grond te gooien tijdens het verschonen van ons bed. Verleidelijk maar ... doe dat niet met jouw dekbed en kussens. Stof en ander vuil blijven daar namelijk snel aan hangen. Leg ze dus ergens op of hang ze uit het raam (liefst niet bij veel wind) om te luchten.