Beddengoed wassen

Hoe vaak moet je nu je beddengoed wassen? Op hoeveel graden was je die het beste? Mogen lakens in de droogkast? Beddengoed wassen, roept gewoonlijk veel vragen op bij iedereen. Daarom zetten we graag alles eens voor jou op een rijtje.

Regelmaat  

Regelmaat is heel belangrijk voor het onderhoud van je bedlinnen. Bachteriën en mijten kunnen lang overleven in een vochtige en warme omgeving. Daarom is het belangrijk om regelmatig je beddengoed te verschonen.

Je hoeslaken, dekbedovertrek en kussenslopen zijn de 3 belangrijkste zaken die je best elke week verschoont. Heb je een gevoelige huid die teer is voor acné? Dan kan je best wel je kussensloop meerdere keren per week verschonen. Indien dat bij jou het geval is wordt aangeraden om twee tot drie keer per week je kussensloop te vervangen. 

Het dekbed zelf kan je gerust iets langer gebruiken zonder het te wassen. Eens om de twee weken of zelfs om de maand kan voldoende zijn. Dit wordt uiteraard beschermd door het dekbedovertrek waardoor het dekbed zelf minder snel vies wordt. Ben je iemand die vaak zweet ’s nachts? Dan wordt het wel aangeraden om deze toch om de 2 weken te wassen. 

Op welke stand?

Sommige machines hebben speciale standen speciaal voor dekbedden, dekbedovertrekken, kussenslopen, … Indien je dit ziet staan bij je wasmachine maak hier dan zeker gebruik van! Je kan zeker zijn dat je wasmachine met zorg je beddengoed wast. Heb je dit niet staan op je wasmachine? Geen paniek, wij leren je er alles over.

Het beste kan je beddengoed gaan wassen om 60 graden. Dit is nodig om huisstofmijt, schimmels en bacteriën te doden. Met de 60 graden moet je ook zeker geen zorgen maken  over het krimpen van het beddengoed. 

Je kan ook het beddengoed op 90 graden wassen, maar voor je dit doet moet je zeker goed de wasvoorschriften lezen. Sommige stoffen kunnen krimpen op 90 graden dus ga hier voorzichtig mee om. Wassen op 60 graden is zeker voldoende dus als je niet zeker bent dat je beddengoed tegen de 90 graden kan, was dan op 60 graden. 

Wat met de droogkast? 

Let op met natte was die je te lang laat zitten in de wasmachine. Hierdoor zal het beddengoed enorm gaan kreuken. De beste manier om beddengoed te drogen is aan de waslijn. Dit is uiteraard tegenwoordig niet zo eenvoudig haalbaar meer voor iedereen. Je beddengoed kan je dan uiteraard wel in de droogkast steken. Gebruik zeker geen hogeren temperatuur dan waarop je het beddengoed hebt gewassen. Indien je droogkast over een antikreuk instelling beschikt, stel deze dan zeker in voor het beste resultaat. 

Wanneer nieuw kopen?

Wanneer moet je nu overgaan tot het kopen van nieuwe bedlinnen? Probeer zeker om de 8 jaar alles volledige te veranderen. Wacht je 10 jaar om een nieuwe set te kopen dan ben je eignelijk al veel te laat. Dan lig je eigenlijk gewoon te slapen in een broeinest van beestjes.

Sommige beddengoed, vaak het iets goedkopere of van mindere kwaliteit, verliest al de juiste kleur na een jaar of twee. Wil je investeren in beddengoed dat echt lang mee gaat van goede kwaliteit? Neem dan een kijkje op onze webshop! Onze producten stellen zeker niet teleur!