Huisstofmijtallergie? 5 tips voor een goede nachtrust

Veel mensen hebben last van een huisstofmijtallergie, wat voor vervelende nachten kan zorgen. Maar wat is huisstofmijt? Een huisstofmijt is een heel kleine spinachtige. Het is ongeveer 0,3 mm groot en leeft vooral op plaatsen waar stof gevormd wordt. Denken we aan een matras, hoofdkussen, stoffen meubels, gordijnen, tapijten … Wie huisstofmijtallergie heeft, is niet allergisch voor de mijt zelf, maar wel voor de uitwerpselen van dit kleine organisme.

Huisstofmijten bevinden zich in de properste huizen en zijn dus onvermijdbaar. 

Hoe verzeker je jezelf dus van een goede nachtrust in je slaapkamer als je allergisch bent aan huisstofmijt?

 1. Open je raam en gordijnen

  Huisstofmijten zijn geen grote fan van licht en kou. Daarom is het belangrijk om je slaapkamer goed te verluchten. Open ’s ochtends het raam en je gordijnen om licht in de kamer te laten en leg zeker geen verwarming aan. De ideale temperatuur in de slaapkamer ligt lager dan 18°C.

 2. Hou de kamer proper

  Zoals je hierboven kon lezen, bevinden huisstofmijten zich vaak in matrassen, beddengoed, hoofdkussens… Doordat we veel tijd in de slaapkamer doorbrengen, kan je in die ruimte vaker last hebben van je allergie. Zorg ervoor dat je tijdig de kamer afstoft of de vloer stofzuigt om minder huisvestigingen te creëren voor de huisstofmijten. Zo vermijd je extra plaatsen waar die kan vertoeven.
 3. Verschoon tijdig je bedlinnen

  Naast een propere kamer, is proper beddengoed belangrijk. Om je bedlinnen volledig te ontdoen van deze vervelende beestjes, was je je linnen best op 60°. Op die manier vernietig je ook de eitjes van de al aanwezige mijten.
  Je bedsprei openleggen wanneer je opstaat, is ook een goede tip. Zo verdampt je zweet en is het voor de mijten minder aanlokkelijk om in jouw bed te verblijven.

 4. Vermijd extra stofhoudende meubels en decoratie

  We kennen allemaal ‘de stoel’ waar kleding wordt opgespaard. Wanneer je last hebt van een huisstofmijtallergie vermijd je best zo’n stoel. Leg je kledij op een andere plaats dan de slaapkamer of leg ze in een aparte lade in je kast.
  Tapijten, stoffen zetels, knuffelberen … zijn ook een broeihaard voor de huisstofmijt. Je voorkomt deze broeihaarden dus best door geen tapijten, knuffelberen of dergelijke te verzamelen in je slaapkamer (hoe mooi ze ook kunnen zijn). 
   
 5.  Antiallergene producten

  Door de jaren heen zijn verschillende antiallergene producten op de markt gekomen. Denk maar aan matrasbeschermers, hoofdkussens … Antiallergene materialen zijn behandeld met een coating die ervoor zorgt dat huisstofmijt zich niet kan vestigen in de stoffen.

  Ontdek onze antiallergene matrasbeschermers met PU (waterdichte coating).